No.1153 クラスタシアンのローストガーリッククラブに挑戦

カニオです。今日は釜茹でだけじゃないそうです。どうなるの~?

Dungeness Crab


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多くの人を魅了する、サンフランシスコの蟹レストラン、クラスタシアン(Crustacean)の "garlicky-finger-licking-good" なローストガーリッククラブ。でもレストランで食べるとお高くつくので家で再現しようとする人は多く、インターネット上にもレシピがちらほら。夫の強いリクエストにより、うちでもやってみるー!


Roasted Garlic Dungeness Crab(ロースト・ガーリック・ダンジネスクラブ)
蟹を洗い、塩水で5~6分茹でる。お湯からあげ、冷ます。冷めたら甲羅を取り、内臓をきれいに取り除き、1/4にする。ハンマーで足と爪を割る。(身は取り出さない。)鍋にバターとオリーブオイルを溶かし、ガーリックとシャロットを1~2分ソテーする。ブラウンシュガー、チリフレーク、ナンプラー、黒こしょうを入れ、更に数分炒める。蟹を投入し、全体によく絡まるまでかき混ぜる。蟹を重ならないよう平たく並べ、375度に予熱したオーブンで8~10分ローストする。長すぎると蟹が乾燥してしまうので注意。ネギをふりかけ串切りレモンを添えて出来上がり。

蟹一杯につき、バター大さじ8(1本)+オリーブオイル大さじ1を使用。(インドカレーもスイーツもガーリックバターも、自分で作ってみて驚愕する事実。)

Roasted Dungeness Crab

めげずに進む。ガーリックを炒めてスパイスを溶かしてガーリックバターの出来上がり。これを蟹にからめ、オーブンに投入。

Roasted Dungeness Crab



ついでにもう一品。

Roasted Crab with Fennel and Thyme(フェンネルとタイム風味ローストクラブ)
蟹を洗い、3分茹でる。お湯からあげ、冷ます。冷めたら甲羅を取り、内臓をきれいに取り除き、1/4にする。ハンマーで足を軽く割る。(風味が浸透する程度。)Rubを作る。すべての材料をすり鉢に入れ、すりつぶしてペーストにする。蟹にたっぷりと塗り、必要ならばさらにオリーブオイルをかける。ベーキングシートに並べ、500度に予熱したオーブンで8~10分ローストする。レモンの串切りを添えて出来上がり。

コーヒーグラインダーなどで潰すと楽なんだけど、コーヒーはコーヒー専用だし、量も少ないので、地道にごりごりごり・・・・。フェンネルシードとフレッシュタイムのいい香り。割った蟹の殻の隙間にもしっかりすり込んで。

Roasted Dungeness Crab




オーブンでロースト、待つこと10分。出来上がり~。

ロースト・ガーリック・ダンジネスクラブ
レストランのように甲羅を飾ると見栄えがいいけれど、おうち用なので省略。これは美味しい!ナンプラーの甘しょっぱさがアジアンテイスト。ガーリックもたーっぷり。軽く茹でてローストしているので、香ばしい部分とやや生に近い部分が楽しめる。茹で蟹を食べ慣れていない人には、予めこのように割っておいてあげたほうが食べやすそう。(手がべたべたになるのは避けられませんが。)

Roasted Dungeness Crab


フェンネルとタイム風味ローストクラブ
こちらもやや焦げたフェンネルシードとタイムが香り高く。ガーリックバターに比べるとパサついて見えるけど、味はしっかりしている。私はこちらがお気に入り。

Roasted Dungeness Crab


茹でるだけより手間はかかるけれど、新しい楽しみ方発見なカニオでした。(ただし、ガーリックバターをメインに食べた夫曰く、「メタボ的にも胸焼け的にも、頻繁に食べるのは止めたほうがいいな、、、」 ごもっとも。)





ポイントと備考
・フライパンを使って蟹をガーリックバターで炒めるとフライパンに傷がつきそうだったので、今回は大きなボールに入れてからめました。
・2つのレシピで茹で時間とオーブンの温度が微妙に違ったけれど、両方の中間を取って同時に調理しました。
・最初の茹で時間が短いため、蟹の身や内蔵が柔らかめです。割る際に手を切らないよう十分気をつけましょう。(夫は大出血。。)
・通常の茹で蟹を解体せず、ガーリックバターをかけただけだと、味が中まで染みず、手だけがべたべたになってイマイチだそうです。(知人の経験談。)
・蟹味噌を食べる方なら、ガーリックバターに蟹味噌も加えると風味が増すそうです。(ただし、蟹味噌には寄生虫が潜んでいる可能性もあるので、自己判断で召し上がってください。)



Roasted Garlic Dungeness Crab
http://theculinarychronicles.com/2010/08/25/roasted-garlic-dungeness-crab-with-garlic-noodles/

1 Fresh Dungeness Crab, about 2-3 pounds
1/4 Cup Fresh Garlic, minced
3 Tablespoons Shallots, minced
1 Tablespoon Light Brown Sugar
1 Teaspoon Red Chili Flakes
1 Tablespoon Fish Sauce
1/2 Tablespoon Cracked Black Pepper
8 Tablespoons Unsalted Butter
1 Tablespoon Olive Oil
Lemon Wedges and Chopped Scallions, optional

Carefully clean the live Dungeness Crab. Drop into a large pot of salted boiling water. Par cook for 5-6 minutes. Remove from the pot and let cool. Once the crab has cooled enough to handle, remove the top shell and quarter the body. Using a kitchen mallet, crack the legs and claws but do not remove the meat.

In a dutch oven, heat up the butter and olive oil. Once the butter has almost melted, add the garlic and shallots. Lightly sauté for 1-2 minutes. Add sugar, chili flakes, fish sauce, and black pepper and cook for an additional minutes. Add the crab to the pot and stir well so that the crab is fully covered with the mixture. Cook on medium heat for an additional 2 minutes. Shake the pot to even the crab into one layer and place in the oven on 375 degrees for 8-10 minutes or until crab is completely cooked. Be careful not to overcook or the crab meat will be very dry. Transfer to serving platter. Sprinkle scallions on top of the crab.


Roasted Crab with Fennel and Thyme
http://www.7x7.com/eat-drink/consumed-best-things-ive-eaten-week-6

1 live Dungeness crabs, about 2 pounds each
1 big pinches of chili flakes
1 big pinches of fennel seeds
1/4 small handful of fresh thyme, stemmed and chopped
1/2 garlic cloves, smashed
1/4 tablespoon of kosher salt (more or less)
Enough olive oil to make a wet rub

To prepare the live crab, place them in boiling water for 3 minutes a piece, just enough to kill them but to not completely cook them. (Give thanks to the crab for their life and then cover the pot so you don’t have to look.) Remove each one with tongs. When the crabs have cooled, rip off the crown and clean out all the guts and butters. Halve, then quarter. Use a hammer to gently crack the legs just enough to let in all the flavor. Place the crabs on a sheet tray.

To make the rub, take all the ingredients and place them in a mortar and pestle and pound. Alternatively, place in a spice/coffee grinder and grind until a nice, damp paste has formed. Slather the crab pieces in the paste, adding more olive oil if necessary.

To follow the original recipe, get a grill as hot as possible and place the crab directly on it. Close the cover and grill for 2 minutes. Open it back up and brush on whatever remaining rub you have and close the lid again. Grill for 10 minutes more until nice and charred.

To do it the lazy way, preheat an oven to 500 degrees, spread the crab out on a baking sheet, and roast for 8 to 10 minutes.

Serve immediately with lemon wedges, although it really needs nothing more.
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by shina_pooh_at_sfo | 2012-03-02 07:39 | たべもの


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